Wat is shopify en hoe werkt het? [2021] webshop software
22 juli 2021 
18 min. leestijd

Wat is shopify en hoe werkt het? [2021] webshop software

Wat is Shopify en hoe werkt het? 


Op het platform van Shopify kan "iedereen, waar dan ook, een webshop starten", zoals hun motto luidt. Het is de ultieme software om een bedrijf op te zetten en het is voor iedereen beschikbaar. Dit relatief jonge concept is uitgegroeid tot een succesvol online platform dat nu door ruim 1,7 miljoen bedrijven wordt gebruikt over de hele wereld. In dit artikel kom je erachter wat Shopify eigenlijk is en hoe het principe werkt.

Wat is Shopify?


Om te begrijpen hoe Shopify Nederland werkt, is het eerst belangrijk om te weten wat het precies inhoudt. Dit concept is een e-commerce platform dat offline en online ondersteuning biedt bij het bouwen van een online winkel. Via een abonnement krijg je toegang tot de grote meerderheid van tools van het platform die nodig zijn om een Shopify webshop te runnen. Shopify is dus eigenlijk een websitebouwer die gespecialiseerd is in het opzetten van webwinkels.

Bouw nu je eigen website eenvoudig met shopify!

Onder online winkels vallen online verkopen en betalingen. Er zijn genoeg voorbeelden van webwinkels, zoals Zalando, Amazon en Bol.com. Voor het verwerken van betalingen worden ook hulpmiddelen aangeboden. Hierdoor kun je een verkooppuntsysteem configureren om betalingen bij je fysieke winkel te innen. Via Shopify dropshipping doen, is op deze manier ook erg eenvoudig. Dit is het doen van online verkopen zonder voorraadbeheer, verpakking en verzending.

Voor wie is Shopify geschikt?


Dit platform voor e-commerce is voor grote en kleine bedrijven geschikt en zorgt ervoor dat jij meer grip hebt op jouw online verkopen. Een Shopify webshop komt van pas voor mensen die een product hebben, of een leverancier om producten van te kopen, en deze online weer willen verkopen. Dit kan van alles zijn, zoals elektronica, sieraden en meubels, maar ook digitale goederen, waaronder e-books en muzieknummers.

Voor al deze bedrijfjes is Shopify Nederland een goede uitkomst. Dit platform biedt namelijk de oplossing voor het verkopen van producten en het verwerken van betalingen op een makkelijke manier. Hierbij hoef jij geen webdesigner te zijn om een aantrekkelijke, professionele website te maken.

Hoe is Shopify ontstaan?


De geschiedenis van Shopify begint in 2007, waarbij een koppel besloot om een eigen bedrijf te starten, waarbij ze online snowboards gingen verkopen. Omdat er op dat moment nog geen goede e-commerce oplossing was voor het krijgen van de juiste controle om succesvol te worden, besloten zij zelf de oplossing te bouwen. Zo creëerde zij een eigen CMS-systeem om bedrijfjes van iedere omvang te helpen met hun webshop. Of ze nou online of in winkels verkopen.

In 2010 werd de focus op één ding gelegd. Tegen deze tijd werd Facebook groter en het online winkelen werd een echte trend. Steeds meer klanten van Shopify wilden hun producten online verkopen en dus werd het bedrijfsmodel; "Ontwerp mijn webwinkel" tot leven geroepen. Zo werd met 
Shopify dropshipping doen, vereenvoudigd.

In de jaren die hierop volgden, werden teams samengesteld, partnerschappen gemaakt en trends gevolgd. De markt groeit snel en de concurrentie op het gebied van webwinkels ook. Hierdoor is een speciale tak opgericht die de grotere klanten kan helpen die meer functionaliteiten vereisen. Alle jaren van enthousiasme, kennis en toewijding resulteerden in een groot klantenbestand.

Tegenwoordig is Shopify ook uitgebreid naar de Europese, en dus ook de Nederlandse, markt. Ook hier worden klanten van Shopify Nederland geholpen om hun webwinkel op de juiste manier neer te zetten om zo veel mogelijk klanten te kunnen trekken.

Hoe werkt Shopify?


Shopify Nederland is makkelijk te gebruiken en helpt je al binnen een paar minuten met het bouwen van jouw eigen webshop! 


Hierbij moet je de volgende stappen doorlopen:


1. Aanmelden


Allereerst moet je Shopify vertellen over jouw bedrijf. Je kunt een 
gratis proefversie aanvragen voor 14 dagen, waarbij je kunt experimenteren. Hier wordt om je e-mailadres, winkelnaam en een wachtwoord gevraagd. Daarna volgen een aantal optionele stappen om Shopify een goed idee te geven van het soort bedrijf dat je wilt runnen. De adrespagina is een wettelijke verplichting, aangezien de betalingsverwerker moet weten waar jouw bedrijf zit. Na alle hokjes ingevuld te hebben, kun je op "Enter My Store" klikken om jouw aanmeldingsprocedure te voltooien. Je hoeft dus ook nog geen betaalgegevens te verstrekken in de eerste 14 dagen, helemaal risco vrij gratis uitproberen dus!


Klik HIER om naar de shopify website te gaan.


Inloggen bij shopify, probeer 14 dagen gratis shopify aanmelden2. Jouw Shopify webshop bouwen


Na de aanmelding kun je naar het dashboard. Hier staat een lijst met functies, zoals Analytics, Klanten, Orders en Producten. Hier kun je op klikken om items in je winkel aan te passen en campagnes te activeren. Van veel functies kun je al gebruikmaken in de gratis proefperiode, maar betalingen verwerken, kan pas wanneer je een abonnement hebt afgesloten. In dit dashboard kun je ook ontwerpplannen uitproberen om te kijken wat het beste bij jouw bedrijf past. Hiervoor is een interactieve gids beschikbaar die jou er doorheen leidt. Je kunt dus al heel je website gaan bouwen nog voor je hoeft te betalen.

Vervolgens kun je verkoopkanalen en producten toevoegen in jouw winkel. Hierbij moet je ook een beschrijving geven van het product en details toevoegen om klanten te overtuigen het product aan te schaffen. Tevens is het belangrijk aan te geven of het een digitaal of fysiek product is en hoe de klant het zal ontvangen. Bij deze stap kun je tevens visuele elementen toevoegen door op "Bestand toevoegen" onder het kopje "Media" te klikken. Hierbij kun je overigens ook collecties maken, waardoor jouw webwinkel overzichtelijker wordt. Wanneer het nieuwe product af is, kun je het opslaan, waardoor het gepubliceerd wordt. shopify webshop shopify dashbord online winkel


3. Het thema aanpassen


Je kunt het uiterlijk van jouw website ook altijd aanpassen aan jouw eigen merk of logo of door bepaalde elementen toe te voegen. Dit kan eveneens in het dashboard, waar bepaalde gratis en premium thema's beschikbaar zijn. Bij ieder thema kun je overigens nog uit twee of drie alternatieve stijlen kiezen om iets te vinden dat echt bij jouw bedrijf past. Om je winkel en thema aan te passen ga je in het dashbord naar Online winkel - Thema's - Aanpassen.

 

Het is natuurlijk ook mogelijk om een eigen thema te laten coderen! De juiste freelancer vind je hiervoor op fiverr of upwork.


shopify webshop beginnen met dropshipping4. Shopify Customizer gebruiken


De functie "Shopify Customizer" biedt een visuele preview van jouw website, waarbij je makkelijk bepaalde secties kunt wijzigen. Aan de rechterkant in het dashboard wordt dan een overzicht gegeven van de wijzigingen. Bij ieder thema worden standaardsecties geleverd, zoals een Header, Sidebar en Slideshows. Deze secties kunnen allemaal individueel geopend en aangepast worden. Wanneer je bijvoorbeeld de koptekst selecteert, kun je een logo van jouw merk uploaden.

Je kunt ook afbeeldingen uploaden. Hierbij zijn gratis afbeeldingen van Shopify te gebruiken, maar je kunt ook kiezen voor foto's van je computer. Op deze manier kun jij jouw webshop helemaal naar jouw eigen stijl en voorkeur aanpassen, waardoor het er origineel en professioneel uitziet. Vergeet niet na alle aanpassingen op opslaan te drukken, zodat de wijzigingen op de website weergegeven kunnen worden.

 

Eigenlijk is het maken van een shopify webshop net zo makkelijk als het maken van een facebook profiel!maak een webite met shopify


5. Een domein toevoegen


Een domeinnaam is het online adres voor mensen die naar jouw winkel gaan en deze kun je zelf aanmaken. In het Shopify dashboard kun jij een domein overdragen dat je al bezit of je kunt een nieuw domein kopen. Dit is belangrijk voor de domeinregistratie. Hierbij kun je ook jouw domeinnaam vervangen door een professionelere naam. Het mooie aan shopify is dat er een domein host bij zit, je hoeft dus niet moeilijk te gaan doen met het koppelen van een domein omdat je een domein bij shopify zelf kan kopen. Ga hiervoor naar Admin – Domeinen.


hoe koop je een domein bij shopify6. Betalingsinstellingen configureren


De betalingsinstellingen vormen tevens een vereiste, waarbij je een betalingsprovider kunt koppelen aan jouw account zodat bestellingen en betalingen van klanten ontvangen kunnen worden. Via de Shopify payments optie zitten er geen transactiekosten aan verbonden en het is een makkelijke manier van betalen. Verder zijn er nog 2 populaire providers die veel gebruikt worden: Stripe en Mollie payments. Voor het instellen van je betaalproviders ga je naar Dashbord - Instellingen - Betalingen.shopify dropshipping probeer shopify 14 dagen gratis


7. Bekijk jouw online winkel


Als laatste stap moet de winkel daadwerkelijk nog gepubliceerd worden, waarbij jouw Shopify webshop live gaat en je klanten kunt ontvangen. Hierbij kun je ook altijd zelf nog de menu-items bekijken en tussendoor zaken aanpassen. Je kunt daarnaast apps koppelen, zoals Shopify dropshipping apps, bestellingen beheren en nog veel meer, allemaal vanuit het dashboard.
 


Wil je meer leren over het beginnen van een webshop zonder voorraad? Bekijk HIER de high ticket dropship academy van Joshua Kaats en Sven Jansen!
 


High ticket academy van joshua kaats en sven jansen
Over de schrijver
Meerdere jaren ervaring in E-commerce en online ondernemen, in mijn vrije tijd schrijf ik graag blogs over online geld verdienen om andere te inspireren!
Reactie plaatsen